Från och med januari 2023 kan ni se vilka förpackningar restaurangerna använder innan ni beställer.

Många av våra kunder efterfrågar vad våra restauranger använder för förpackningar i ett steg att minska plastkomsumtionen. Vi lanserar därför ett verktyg så att ni som beställer ska kunna se vilka förpackningar våra restauranger använder för aptitbeställningar.

Håll utkik efter denna logga på aptit.sePlast är tyvärr inget som kan undvikas helt då det är livsmedel som hanteras och av många skäl, bland annat hygieniska, är plast ett material att föredra.

Uppgifterna som anges är information vi tagit del av från våra samarbetspartners restaurangerna. Skulle uppgifterna mot förmodan inte stämma, vänligen kontakta oss.

Nedan hittar ni ett ”lexikon” gällande olika slags förpackningar samt hur dessa ska återvinnas:

 

Plaster:
PET PET (Polyethylene Terephthalate) används som material för tillverkning av förpackningar som flaskor och behållare för livsmedelsprodukter. Tre vanligt förekommande PET- sorter inom tillverkning av förpackningar är Amorf PET (APET),   Recycled PET (RPET) och Crystalline PET (CPET). PET är ett användbart material på grund av dess stabilitet, låga vikt och transparenta utseende vilket gör att det passar bra för exponering av livsmedel. En annan fördel med PET är att upp till 100 % av plasten kan återvinnas och återanvändas till nya produkter om och om igen. Återvinns som plastförpackning.
R-PET RPET kommer från plast som redan har använts för förpackningar, såsom PET-flaskor. Plasten sorteras, rengörs och mals ned till flingor och omvandlas därefter så att den kan återanvändas som en ny produkt. Anses vara den mest miljövänliga av plastmaterial.
Råmaterial: Råolja (återvunnen PET) Återvinns som plastförpackning
A-PET A-PET är slitstark och lättarbetad vilket gör den till en populär plast för tillverkning av plastförpackningar. Materialet är blankt och slitstarkt och detta gör att den fungerar bra för matexponering.
Råmaterial: Råolja Återvinns som plastförpackning.
C-PET C-PET är något grumligare än A-PET och R-PET plast på grund av att plasten delvis är kristalliserad i strukturen. Detta gör att materialet blir starkare och bibehåller sin form vid högre temperaturer. För livsmedelsförpackningar tillverkade av C-PET används ofta ett lager A-PET på produktens yttre skikt för att ge produkten ett blankt utseende.
Råmaterial: Råolja. Återvinns som plastförpackning.
PE PE (Polyeten) är ett plastmaterial som baseras på kolväten och är därmed lämpligt att förbränna. Det har en hög elasticitet för temperaturer och tål därför kyla. PE är även resistent mot kemikalier, okänslig för fukt och kan användas i vatten. Vid produktion tillsätts eller avges inga kemikalier med undantag för eventuella färgämnen som kan tillsättas för infärgning av produkterna. Vanliga produkter tillverkade av PE är påsar, flaskor, lock och film. Råmateial Naturgas/kolväten. Återvinns som plastförpackning.
PS PS (Polystyren) är en termoplast som tillverkas av etylbensen och är en hård, kristallklar plast. PS förekommer i både kristallina och okristalliska former, där den kristallina är genomskinlig och den okristalliska något kraftigare. Tre vanligt förekommande PS-material för framställning av plastförpackningar är OPS, EPS och HIPS.
Råmaterial: Råolja. OPS är främst lämpligt för kalla och torra livsmedel och är inte lämpligt för varmhållning av mat. EPS är en spröd plast som främst förknippas med skumplast och frigolit. HIPS är främst lämpligt för kalla och torra livsmedel och förpackningar tillverkade av HIPS är inte avsedda för uppvärmning. Återvinns som plastförpackning.
PP  PP (Polypropen/Polypropylen) är en lättviktig termoplastisk polymer med en hög motståndskraft mot kemiska påfrestningar. PP har en hög resistens mot utmattning, vilket innebär att den kan böjas och vikas flera gånger utan att plasten går sönder. PP tål höga temperaturer och finns därför i förpackningar som kan värmas i mikrovågsugn.
Råmaterial: Råolja. Återvinns som plastförpackning.
Förnyelsebara råvaror & fossilfri plast:
Bambu Produkter av bambu är producerade av en råvara som har en mycket snabb återväxt. De kan även återvinnas som pappersförpackning. Bambu är ett gräs som inte kräver något bekämpningsmedel vid produktionen och som binder mycket koldioxid. Finns Bambu med PP-bekäggning och med PE-beläggning. Mnst 80% förnyelsebar råvara.
Råmaterial: Bambu. Återvinns som pappersförpackning
Bagasse Bagasse är det återstående fibermaterialet som blir över vid sockerproduktion. Produkter av bagasse tål hög värme och lämpar sig perfekt för både varma och kalla rätter. 100% förnyelsebar råvara.
Råmaterial: Sockerrör. Återvinns som pappersförpackning
Palmblad Palmbladsprodukterna i vårt sortiment är tillverkade av en förnyelsebar råvara: palmblad, som tas tillvara på när de fallit ned från träden av sig själva. Bladen samlas in och läggs i vattenbad där de formpressas till färdiga produkter i en temperatur av 120°C. Materialet är lämpligt för alla typer av livsmedel, inklusive varma, våta och feta livsmedel. Produkterna kan även användas i både frys och micro. 100% förnyelsebar råvara.
Råmaterial: Palmblad, odlad adakapalm. Återvinns som hushållssopor.
Vetestrå Vetestrå är en restprodukt som blir över när man skördar vetekorn. Vetestråna kan användas som råvara för tillverkning av pappersliknande produkter som engångstallrikar. Produkter tillverkade av vetestrå har hög värmetålighet och lämpar sig perfekt för både varma och kalla rätter. 100% förnyelsebar råvara.
Råmaterial: Vetestrå. Återvinns som pappersförpackning
Papper Papper klassas som en förnyelsebar råvara, förutsatt att skogsbruket är aktivt och ansvarsfullt, det vill säga att skogen återplanteras och avverkas med hänsyn till den biologiska mångfalden. Växande skogar tar upp koldioxid ur luften och lagrar kolet i träd och mark, vilket gör skogen till en ovärderlig resurs för klimatet. 100% förnyelsebar råvara. Kan återvinnas som pappersförpackning. Finns 3 olika varianter. Papper med PE-beläggning, PLA-beläggning samt PP-beläggning.
Råmaterial: Träd. Återvinns som pappersförackning
PLA PLA (Polylaktid) är en biologiskt nedbrytningsbar termoplast som är tillverkad av 100 % förnyelsebar råvara. Majsstärkelse eller sockerrör är vanliga råvaror för tillverkning av PLA. PLA är ett sprött, transparent material med en god motståndskraftighet mot fett. Lämpad för kalla livsmedel och råvaror. 100% fossilfri plast.
Råmaterial: Majsstärkelse/sockerrör. Återvinns som hushållssopor.
Övriga material:
Aluminium Aluminium är en mjuk lättmetall som ofta används till förpackningar och ark på grund av dess förmåga att hålla livsmedlet varmt. Aluminium tål höga temperaturer och kan användas i ugn.
Råmaterial: Aluminium. Återvinns som metalförpackning.